Gumeni Tepisi

05 Dec, 2017

Auto tepisi i njihova uloga u vozilu

Auto tepisi — Autor tomyco @ 09:54

Auto tepisi se ne ubrajaju u nužnu i neophodnu opremu, ali ipak, gotovo da ne postoji automobil koji nije opremljen ovim dodatkom. To je sasvim razumljivo jer auto tepisi doprinose očuvanju unutrašnjosti vozila, kao i lakšem održavanju njegove čistoće. Sva prljavština i prašina koju unosimo u automobil se zadržava na tepisima te ju istresanjem ili pranjem tepiha vrlo lako možemo eliminirati iz automobila. Kod vozila koja nisu opremljena auto tepisima prljavština se zadržava na podnoj površini i teško ju je očistiti, a o nastalim mrljama koje zahtijevaju pranje da i ne govorimo.

 

Ponuda auto tepiha

Auto tepisi su dostupni u različitim dimenzijama, a najčešće se kupuju u kompletu koji se sastoji od četiri komada - dva tepiha većih dimenzija i dva manja tepiha. Veći tepisi se postavljaju ispod vozačevog i suvozačevog sjedala, dok su oni manjih dimenzija namijenjeni za stražnji dio vozila. Na tržištu postoje auto tepisi proizvedeni od različitih materijala, ali najčešći su ipak oni od gume i platna. Tepisi za automobil od gume su popularni jer se lakše čiste i održavaju. Gumeni auto tepih možemo oprati, posušiti suhom krpom i odmah vratiti u automobil. Njihova dugotrajnost najvećim dijelom ovisi o kvaliteti gume od koje su izrađeni.

Održavanje i dugotrajnost

Životni vijek tepiha od platna također ovisi o kvaliteti materijala, ali i o načinu održavanja. Za razliku od gumenih auto tepiha, tepihe od platna je malo teže održavati. Njihovo pranje zahtijeva dodatno vrijeme za sušenje, zbog čega ih ne možemo odmah nakon pranja postaviti u automobil već moramo pričekati da se sasvim osuše. No, obožavatelji platnenih tepiha doskočili su tom problemu na način da su se opremili s dva kompleta auto tepiha koje prema potrebi mijenjaju. Auto tepisi od platna su vrlo popularni jer se mogu kupiti u različitim bojama, uzorcima i teksturama, što je za ljubitelje estetike od prilične važnosti.

 

Pravilan odabir tepiha za automobil

Kod odabira auto tepiha vrlo je važna njihova kvaliteta. Kvalitetni auto tepisi su oni izrađeni od dobrih i čvrstih materijala, a njihovo najvažnije svojstvo je dobro prianjanje na podnu površinu. Tepisi koji se pomiču i kližu po površini, ne samo da su nepraktični, već su i opasni jer se mogu nagužvati ispod papučica kvačila, gasa ili kočnice, te tako onemogućiti kontrolu nad papučicama. Još jedno važno svojstvo auto tepiha je ono upijajuće. Kvalitetni autotepisi dobro upijaju vodu, brzo se suše i ne ispuštaju neugodne mirise kada se navlaže. Želite li da vaš limeni ljubimac uvijek bude lijep i čist, svakako se pobrinite da ga opremite s kvalitetnom opremom u koju se ubrajaju i auto tepisi.

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me